mandag 21. september 2015

Nøstetangen glassmuseum

31.08.2015 dro jeg med klassen min på en klassetur til Nøstetangen Glassmuseum som ligger i Hokksund.

Meningen med å dra på klassetur dit var for å få et lite innblikk i glassets historie. Det var veldig interessant.

På museet tok jeg mange bilder av forskjellige glass som ble produsert med en del historikk i. Blant annet endte jeg opp med å ta et par bilder av "Piken Med Svovelstikerne", som er en dansk fortelling.


Når jeg så denne utstillingen, så fikk jeg blandede følelser om kunsten jeg så. På dette bildet ser dere en pike med fyrstikker. Rundt henne er det et trist miljø, og man får en følelse av at hun er svært fattig. Grunnen til at hun tenner disse fyrstikkene er fordi hun trenger varme. Hun har egentlig et hjem, men faren hennes hadde slått henne om hun vendte hjem med en full pakke med fyrstikker.

Vi skulle egentlig også se på glassblåsing, og om hvordan det ble gjort, men ovnen var ikke varm nok når vi var der, så vi fikk ikke med oss hvordan det var og hvordan det fungerte.

Denne klasseturen var både nyttig og koselig. Jeg føler dette er en tur jeg gjerne kunne ha vært med på igjen. Man får mange følelser når man ser på kunstverk, for kunsten i seg selv er svært følsom. Jeg fikk både gode og triste følelser når jeg så på verkene.

Kunsten som berørte meg mest var altså piken med svovelstikerne. Den historien har jeg hørt siden jeg var en liten jente, og den rører fremdeles hver gang jeg hører den. Det var veldig fint å se kunsten leve.

Her er noen andre bilder fra utstillingen på Nøstetangen Glassmuseum:

Boks

På skolen nå holder vi på å lage boks. Denne boksen som vi lager skal vi kunne bruke til forskjellige materialer, innen linja Design og Håndverk.

I min boks har jeg tenkt ut design og form, til hvordan jeg ønsker at den skal se ut.

Etter jeg tegnet ferdig skisser til boks-ideen min, begynte jeg å klippe bunn, sidevegg, forvegg, rom og bakvegg, dette ble til rollemodellen, som ble lagd i papir.

På bildene kan dere se hvordan jeg startet, og hvordan jeg teipet del etter del sammen.



Når jeg ble ferdig med å teipe sammen denne rollemodellen, så fant jeg frem en eske lagd av papp, og brettet den helt ut, slik at den lå helt rett ut. Jeg målte sidene til figuren og tegnet opp slik den skulle bli, og fant frem en standlykniv som jeg skjærte ut, etter formen på pappen.

Når jeg hadde skjært ut alle delene, så teipet jeg bitene sammen, en etter en, og gjorde det enda nøyere, enn på rollemodellen.

Etter det limte jeg avispapir rundt hele esken, og inni.



(på bildet hadde jeg nettopp begynt med å teipe esken)

Nå gjelder kun det å grunnlegge og dekorere esken. Jeg håper det blir et fint resultat, og gleder meg masse til å se det helt ferdige produktet.

Transfer


I denne oppgaven har vi fått i oppgave å lime på to bilder på en tekstil eller en trebit. Først valgte vi ut to bilder hver. Det beste var å velge små bilder, slik at vi hadde god plass på tekstilen. Etter det fikk vi en plasttalerken hvor vi skulle bruke to forskjellig typer lim. Det ene limet var billigere enn det andre, det vi skulle teste var kvaliteten til begge limene, og hvem som var best. Det dyre limet var en liten flakse, som heter TriArt, mens den høye flasken heter Varnish/glue.

Til dette trengte vi pensler, så vi fant frem de nye penslene våre som lå opp i eskene våres. Vi malte tre strøk. Etter det la vi bildet oppå tekstilen, og rulla forsiktig med fingeren våres, slik at limet skulle klistre seg til tekstilen. Etter dette la vi tekstilene våres inn i en mappe, som skulle tørke til neste uke.

Den 10.09.2015, fikk vi se resultatet. Vi fant frem tekstilene våre, fant frem litt vann, og rulla bort lagene med papir som vi trengte, for at vi skulle få se det ferdige resultatet. Bilde nr. 1, ble ikke helt vellykket. Jeg fant ut at det ikke var lurt å fukte med vann når limet ikke var helt tørt, selv om det hadde stått til tørk i en uke. Det som skjedde var at bildet smuldra opp, og selve bildet ble tatt av, på det første bildet/tekstilen, brukte jeg TriArt limet. Jeg tror limet kunne funket bedre hvis bildet hadde vært tørt.

På det andre bildet, brukte jeg Varnish/glue limet. Siden det første bildet var fuktig med lim, så brukte jeg hårføner på det andre bildet. Jeg klarte å få det tørt, og begynte å fukte med vann og gni forsiktig på bildet slik at lagene gikk av. Resultatet ble veldig bra.
 
     

Denne typen oppgave kan brukes til mye. Et godt eksempel på hva slike transferer kan bli brukt til er for eksempel på esker. På skolen lager vi ekser også, så det er noe vi kan bruke en transfer teknikk på. Andre ting vi kan bruke transferer til, er som bilder som vi henger opp på vegger. En slags veggpynt.

Jeg synes denne oppgaven var nyttefull, for det viser forskjellige teknikker som kan pynte opp hverdagen vår. Hjemme kan vi bruke slike, og på skolen osv.

Denne oppgaven var ikke bare nyttefull, den var også ganske så morsom. Jeg håper vi kan ha flere slike morsomme oppgaver i fremtiden.