onsdag 4. mai 2016

KERAMIKK

Vi har fått i oppgave å jobbe med leire. Vi skal brenne denne leira og når vi har brent den kalles dette for keramikk. I denne oppgaven skulle vi også jobbe med blant annet plateteknikk for å lage små prøver med mange kreative og ulike overflater og teksturer. Vi skulle lage enten en potte, vase eller en lykt med en form for tekstur fra utprøvningene vi tidligere hadde lagd og tilslutt skulle vi lage en skulptur.

Det aller første vi skulle gjøre var å lage små utprøvninger med forskjellige teksturer. Disse utprøvningene skulle ha ca. 0,5 cm flat leire og vi skulle lage minst 10 ulike utprøvninger. Vi fikk velge mellom mange forskjellige redskaper og tekstiler.
Etter første gangen vi hadde brent disse 10 (mindre eller fler) utprøvningene så ble de råbrent i en ovn på hele 900 grader. De skulle stå i ovnen i 2 dager.
Når vi tok ut de små utprøvningene med tekstur skulle vi "pynte" de med penselglasur og oksid. 5 skulle være av penselglasur og 5 skulle være av oksider. De forskjellige oksidene vi brukte var: kobber, kobolt, jern, mangan og krom. Penselglasurene var i mange ulike farger. To av glasurene jeg likte best var karneval og himmelblå.




Når alle de små utprøvningene med forskjellige teksturer var ferdige skulle vi lage enten en potte, vase eller lykt. Jeg valgte å lage en potte. Der skulle vi først lage en mal som vi kunne bruke for å skjære ut riktig målestokk på dette rektangelet som vi skulle skjære ut leira på. Denne potta (vasen, lykten) skulle ha en diameter på ca. 14 cm og høyden skulle være ca. 12-20 cm (mønsterdeler av papir). Vi måtte ta utgangspunkt i en stor klump så denne leirebiten ble lang nok til å gå rundt hele bunnen på potta, vasen eller lykten som vi lagde.
Det jeg valgte som tekstur på potta mi var blonder og et hjerte med litt kule "skeive streker" på. Fargene valgte jeg helt til slutt. Jeg trivdes å jobbe med penselglasur og valgte derfor å bruke dette på potta mi. Jeg valgte fargen himmelblå på hjertet for å få det mer frem. Fargen på selve potta ble hvit med grå effekt. Det valgte jeg fordi jeg følte at da kom dette blå hjertet bedre frem.




Siste oppgaven var å lage en skulptur. Denne skulpturen kunne vi velge selv hvor høy/lav den skulle bli. Denne skulpturen skulle stå perfekt uten å ramle og derfor var bredden på denne kappa viktig. Det første jeg gjorde var å lage en mal til kappa for å vite hvor stor bit jeg måtte ha for å skjære den slik jeg ønsket å ha den. Kappa gjorde slik at skulpturen min ble lang og tynn. Noe jeg forutså og ønsket at den skulle bli som det ferdige produktet.
Den nest siste gangen med keramikk fant jeg ut at skulpturen min falt sammen. Jeg ble først livredd for ikke å rekke å lage en ny, men heldigvis klarte jeg å redde meg ved å jobbe effektivt hele tiden. Jeg brukte tida jeg trengte og jeg klarte meg gjennom dagen med en helt ny ide. Det ferdige produktet ble jeg veldig fornøyd med og jeg synes det lignet på monsteruniversitetet sin grønne fyr med ett øye, noe jeg ønsket det skulle bli. Jeg tegnet den jo som en skisse. Den lignet på en baby og jeg synes den ble utrolig søt. Jeg mener selv jeg ikke kunne gjort det noe bedre og angrer derfor ingenting på det jeg har gjort. Resultatet mener jeg ble utrolig bra, og jeg er super fornøyd med arbeidsgangen min!

 
 
Her er min satt ved siden av Vanessa sin for å vise hvordan skulpturen hadde sett ut om den ikke hadde hatt noe penselglasur: