torsdag 21. april 2016

ROLLAG STAVKIRKE

 
Hva er en stavkirke?
En stavkirke er en kirke bygget av tre med en bærende konstruksjon av staver.

Stavkirken jeg ønsket å ta utgangspunkt i:
Rollag stavkirke ble bygget i ca. 1150. Rollag stavkirke ligger i Numedal som er i Buskerud. Den grenser i nord mot Nore og Uvdal, i sør mot Sigdal, i sørøst mot Flesberg og vest mot Tinn.

Kart som viser hvor Rollag stavkirke er:

Rollag stavkirke:

 

Jeg fant ingenting om hva størrelsen på denne stavkirken er, men det jeg vet om denne kirken er at i 1666 kom det et nytt kor. Det kom vinduer i 1652, et tverrskip kom i 1697-98. I 1702 kom det et galleri og i 1739 kom det et sakristi.

Rollag er en gammel kirkegård og ble bygget i perioden Romansk. Teknikken som ble brukt på denne kirken var stavverk. Den er lagd av tre og takrytter er hele åttekantet med kjegleformet hjelm.

I 1763 ble prekestolen i denne stavkirken malt av en maler som het Ezekievl. Han malte den i stilen rokokko. Den ble veldig dramatisk.

Det er en døpefont i kirken og den er utstyrt med tre timeglass som kom i 1730. Dåpsfatet er laget av tinn.

I 1670 kom altertavlen og den ble laget i barokk. I denne stavkirken kom nettverden og Maria med barnet. I stavkirken er det hele tre gallerier med brystning.

Konstruksjon:




Grunnplan





Koret ble tilføyet i 1670.





Tverrammen er tilføyet i 1690.








Skipet ble tilføyet mot vest og alle veggene forhøyet i 1760.







Hva er spesielt med denne kirken?
Det som er spesielt med denne kirken er at denne kirken har stått i 866 år. Den utstyrt med mange dekorer ved altertavlen. Det er et steinkors som har stått utenfor kirken i over 100 år.